26.04. 7 клас. Урок на тему: «Кількісний склад розчину. Масова частка розчиненої речовини»

Мета: З’ясувати, що таке масова частка розчиненої речовини у розчині; обчислювати масову частку розчиненої речовини

Розчином називають гомогенну систему змінного складу, що складається із двох або більше речовин. Речовини, які утворюють розчин, називають компонентами розчину. Розчини бувають газоподібними, рідкими і твердими.
Будь-який розчин складається із розчиненої речовини і розчинника, хоча ці поняття деякою мірою є умовними. Зазвичай розчинником вважають той компонент, який в розчині знаходиться в тому ж вигляді, що і до розчинення. У розчинах, компоненти якого знаходяться в однакових агрегатних станах розчинником вважається той компонент розчину, якого більше. Наприклад, у водному розчині глюкози (тверда речовина) розчинником є вода, а суміш спирту (рідина) і води (рідина) можна назвати в залежності від кількості компоненту розчином спирту у воді або води в спирті.
Властивості розчину визначаються якісним і кількісним складом розчину. На практиці кількісний склад розчинів виражають за допомогою наступних величин: а) безрозмірних – масова, об’ємна і молярна частки; б) розмірних – масова концентрація речовини, молярна концентрація речовини, молярна концентрація еківалента речовини та моляльність.
Масова частка (W) – це відношення маси розчиненої речовини до маси розчину:
(3.1)
де m1 – маса розчинника, г; m2 – маса розчиненої речовини, г;

Домашнє завдання § 27, вправа 194.

Оставьте комментарий